Informace pro držitele průkazu ZTP a ZTP/P o elektonické dálniční známce

article preview

Držitelé průkazu ZTP a elektronické dálniční

známky

Dálniční známky administruje Státní fond dopravní infrastruktury a je vhodné se s dotazy podobného typu obracet právě na tuto organizaci. Nicméně Ministerstvo dopravy požádalo v tomto případě fond o zprostředkování informací  a obdrželo následující vyjádření.
Pro držitele průkazu ZTP se v souvislosti s novým systémem elektronických dálničních známek nic nemění. Vozidlo (či vozidla) není třeba nikde registrovat. Držitel průkazu ZTP se v případě kontroly v provozu prokáže stejným způsobem jako dosud. Do konce tohoto roku platí pro osvobození od zpoplatnění výjimka pouze pro držitele průkazu ZTP postižené úplnou nebo praktickou hluchotou, nicméně díky zákonu č. 227/2019 Sb., kterým se mění zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, přestane i tato výjimka od 1. 1. 2021 platit a od zpoplatnění tak budou osvobozeni všichni držitelé průkazu ZTP.

Vozidla přepravující držitele českého průkazu ZTP nebo ZTP/P. V případě silniční kontroly musí být držitel průkazů ZTP nebo ZTP/P ve vozidle přítomen, jinak se na vozidlo osvobození nevztahuje. Při silniční kontrole bude stačit předložit příslušný průkaz. Pro občany s průkazy vydanými mimo Českou republiku platí povinnost uhradit elektronickou dálniční známku.

Pokud byste k dané věci chtěl detailnější informace, můžete se ještě obrátit přímo na SFDI (https://www.sfdi.cz/zakladni-informace/kontakty-a-organy-fondu/). SFDI Vaši žádost následně vyřídí v souladu s InfZ.

Zdroj : https://www.mdcr.cz/Ministerstvo/Zadost-o-poskytnuti-informace-(1)/Poskytnute-informace/Drzitele-prukazu-ZTP-a-elektronicke-dalnicni-znamk