Jdi na obsah Jdi na menu
 


X. setkání osob žijících s transplantovaným srdcem

X. setkání osob žijících s transplantovaným srdcem a jejich rodinných příslušníků se konalo v Blansku - Češkovicích v hotelu Panoráma

article preview

X. SETKÁNÍ pacientů žijících s transplantovaným srdcem uskutečněné 16. – 18. září 2022 v Moravském krasu

(závěrečná zpráva)

V letošním roce 2. července uplynulo již 30 let od provedení první transplantace srdce na Moravě, a to v Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie (CKTCH) Brno. Za toto třicetileté období bylo ke dni 14. září 2022 v CKTCH Brno transplantováno srdce 711 pacientům. V České republice se transplantace srdce provádí jen na tomto brněnském pracovišti a v IKEM Praha. V CKTCH Brno jsou prováděny ještě i transplantace ledvin, kterých již bylo na tomto pracovišti provedeno na 1625 a transplantace jater na 893. V příštím roce uplyne 40 let ode provedení první transplantace jater v ČR, a to právě v CKTCH Brno. Ve dnech 16. – 18. září 2022 v hotelu Panoráma Blansko-Češkovice se uskutečnilo již X. setkání osob žijících s transplantovaným srdcem, spojené i se seminářem k 30. výročí od provedení první transplantace srdce v Brně (2.7.1992). Organizačně tyto obě akce zajistil SPOLEK MARKÉTA, z. s. ve spolupráci s Centrem kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno a s 1. Interní kardioangiologickou klinikou Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. 

X. setkání se zúčastnilo celkem 135 osob, z toho 128 z České republiky a 7 ze Slovenské republiky. Mezi účastníky tohoto jubilejního X. setkání bylo z ČR 58 pacientů po transplantaci srdce v CKTCH Brno, 56 jejich rodinných příslušníků, 8 lékařů a 8 zdravotních sester z CKTCH Brno a 1. IKAK FNUSA Brno. Ze Slovenska se tohoto setkání zúčastnil 3 pacienti, kterým bylo srdce transplantováno v Národním ústavu srdcových a cévních chorob Bratislava, a.s. a 4 jejich rodinní příslušníci. Všichni tito slovenští účastníci tohoto setkání jsou i členy občanského sdružení DAR ŽIVOTA, které sdružuje ve svých řadách pacienty s transplantovaným srdcem a jejich rodinné příslušníky z celé Slovenské republiky.

 

Celý text je ke stažení zde